ugaona brzina

Ugaona brzina

Ugaona brzina je vektorska fizička veličina koja opisuje brzinu i smer rotacije nekog tela.

Njen intenzitet brojno je jednak uglu (Θ) (izraženom u radijanima) koji telo u toku svoje rotacije opiše u jedinici vremena (t). U skladu s tim, jedinica ugaone brzine u SI sistemu je radijan u sekundi.

Pravac ugaone brzine poklapa se sa pravcem ose oko koje telo rotira, a smer je određen pravilom "kazaljki na časovniku" (ili pravilom desnog zavrtnja). Prema ovom pravilu, rotacija tela posmatrana sa vrha vektora ugaone brzine suprotna je smeru kretanja kazaljki na časovniku (ili ako desni zavrtanj paralelan sa osom rotacije obrćemo u smeru rotacije tela, smer njegovog "napredovanja" (ili "nazadovanja") jednak je smeru vektora ugaone brzine; npr. ako čep na flaši obrćemo u istom smeru kao što telo rotira on će "napredovati" ka flaši ili "nazadovati" od flaše, što će biti u oba slučaja jednako smeru ugaone brzine tela, kao i čepa, naravno).

Ugaona brzina je u vezi i sa brzinom revolucije nebeskih tela koja se meri u jedinicama kao što je revolucija u minutu. Oznaka za ugaonu brzinu je grčko slovo omega (ω). Ugaona brzina astronomskih objekata obično se označava velikim slovom omega Ω.

kinetika rotacije

Kod kinetike rotacije pojavljuje se ugaona brzina. Ugaona brzina je jednaka opisanom u jedinici vremena.


Osnovna jedinica za mjerenje ugaone brzine je 1 rad/s.


Period je vrijeme potrebno da se napravi jedan puni krug. Obilježava se sa T.

Puni krug iznosi 360o ili 2π radijana.

Frekvencija je mjera koja pokazuje broj nekih događaja koji se dogodi u jedinici vremena u određenom periodičkom procesu. Mjeri se u hercima (Hz).
Kosi hitac

-Kosi hitac je kretanje koje se sastoji od jednolikog kretanja brzinom V0 po pravcu koji zatvara neki ugao


-Domet zavisi o uglu pod kojim je tijelo bačeno.
-Najveći mogući domet je za ugao od 45o.
-Za uglove različite od 45o domet se smanjuje.

Tezina tijela


  SILA TEŽE I TEŽINA Kada držimo kamen u ruci,osjećamo da on potiskuje ruku ili je vuče naniže.Kažemo da kamen ima izvjesnu težinu.
Odakle tijelima težina?
Zemlja privlači sva tijela koja se nalaze oko nje.Sila kojom Zemlja privlači tijelo zove se sila teže. Saznali smo da pod uticajem sile Zemljine teže,tijela dobivaju ubrzanje g.
Prema 2.Newtonovom zakonu jačina sile Zemljine teže je,F=ma,F=mg. Obilježava se obično slovom Fg ili G. Vektor sile teže usmjeren je vertikalno prema Zemlji. Sila teže brojno je jednaka proizvodu mase tijela i ubrzanja sile Zemljine teže.
       G=m *g U svakodnevnoj praksi se češče koristi termin težina tijela.Međutim u značenju tog termina u svijetu nije postignut dogovor.Stara definicija:težina tijela je sila kojom Zemlja privlači tijelo jednaka je definiciji sile teže i koristi se u zapadnim zemljama.U ruskim udžbenicima preovladava definicija:težina tijela je sila kojom tijelo pritiskuje podlogu na kojoj leži ili tačku vješanja na kojoj je okačeno.U jednostavnijim statičkim primjerima iznos težine je jednak mg prema obje definicije.U složenijim situacijama nije Da ne bi bilo pomutnje,termin težina tijela koristit ćemo samo u jednostavnijim,statičkim primjerima(kada podloga na kojoj se nalazi tijelo miruje ili se kreće ravnomjerno).U tom slučaju kažemo da je težina tijela sila kojom Zemlja privlači tijelo. Primjer: Kolika je težina tijela mase 1 kg?Tijelo miruje na horizontalnoj podlozi. Rješenje:Težina tijela je G=mg=1kg*9,81 m/s2 ; G=9,81 N Tijelo mase 1 kg ima težinu 9,81 N

Prva kosmicka brzina

Kada bismo iz tačke A, koja se nalazi na nekoj visini h iznad Zemlje bacili tijelo horinzontalno ono bi palo na površinu Zemlje opisujući parabolu. Kada bismo povećali brzinu, njegova putanja bi bila sve ispupčenija, a domet sve veći. A kada bi brzina bila 7,9 km/s, tijelo uopće ne bi palo na Zemlju već bi njegova putanja bila kružnica. Tijelo bi postalo vještački satelit.                                                         

  Kritična brzina v1=7,9 km/s zove se prva kosmička brzina ili brzina

Prva kosmička brzina može se jednostavno izračunati.Pri kretanju satelita oko Zemlje ulogu centripetalne sile ima gravitaciona sila. Neka je poluprečnik Zemlje R, a visina h zanemarljiva u odnosu na poluprečnik. Tada možemo pisati da je

Kada zamijenimo vrijednost za g=9,81 m/      i R=6370 km dobit ćemo da je prva kosmička brzina v1 na maloj visini iznad Zemlje 7,9 km/s