Vrste međudjelovanja

Imamo 4 osnovna tipa medjudjelovanja to su : 


- gravitaciono 
- elektromagnetsko                 
- jako 
- slabo 


1.GRAVITACIONO MEĐUDJELOVANJE između svih tijela zbog njihove mase; Gravitaciono polje je materijalni posrednik preko kojeg se prenosi gravitaciono djelovanje (gravitaciona sila) sa jednog na drugo tijelo.


 2.ELEKTROMAGNETSKO MEĐUDJELOVANJE izmedju naelektrisanih cestica .Električni naboj je temeljno očuvano svojstvo nekih subatomskih čestica koje određuje njihovu elektromagnetnu interakciju. 


3.JAKO NUKLEARNO MEĐUDJELOVANJE(izmedju nukelona u jezgru) ; Jaka nuklearna sila najjača je od svih sila. To je sila koja drži protone zajedno u jezgri usprkos njihovom snažnom elektromagnetskom odbijanju. Kao što je foton prijenosnik elektromagnetske sile tako i masivni pion (π-mezon) kojeg je postulirao H.


 4.SLABO NUKLEARNO MEĐUDJELOVANJE u procesima transformacije nekih elementarnih cestica) ; “Slaba”- jer je oko stotinu milijardi puta slabija nego jaka nuklearna sila kad djeluje na taj način. Taj naziv vara: ona je slaba samo u svom djelovanju na procese koji se odvijaju pri niskim energijama, no pri energijama od nekoliko desetaka GeV-a jakost je slabe sile usporediva s onim iz elektromagnetske.







Nema komentara:

Objavi komentar